8 Martie- între tradiție și semnificație

Astăzi ca niciodată, femeile vor descreți frunțile și vor fi luminate de atenția pe care o merită în fiecare zi! Cel puțin astfel va fi în fostele țări ale Uniunii Sovietice, unde 8 Martie este un mare prilej de sărbătoare, declarată prin lege și zi liberă.

Dacă tot femeile sunt cele care duc în mare parte povoara vieții, zic că merită să aibă o sărbătoare toată a lor. O zi în care se simt mai speciale, mai frumoase, mai alintate, mai iubite. Unicul regret e că nu toate doamnele au parte de o astfel de zi… Totuși să fim optimiști!

Așa cum au fost optimiste și femeile care în anul 1908 au ieșit pe străzile din New York pentru a-și cere drepturile. Angajatele au cerut un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot. Drept consecință, în următorii ani, femeile au prins tot mai mult la curaj. Cu riscul propriilor vieți au schimbat mentalități în America și Europa. Iar în anul 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume. Data de 8 Martie a fost aleasă ceva mai târziu.

8-MARZO-4-STORIA

Și în Rusia femeile au făcut revoluție. La Sankt Petersburg  spre exemplu, în februarie 1917 femeile au declanșat o grevă cerând încheierea Primului Război Mondial și abolirea dinastiei țariste. Drept consecință, 8 Martie a fost declarată sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică.

O altă etapă importantă în oficializarea Zilei Internaționale a Femeii a fost anul 1977. Atunci a fost adoptată o rezoluție, în cadrul Adunării Generale ONU. 

Acestea sunt doar câteva date, însă istoricul  și semnificația sărbătorii de 8 Martie sunt mult mai dureroase.  Să comemorăm acele femei curajoase care și-au sacrificat viața pentru ca astăzi să fim libere!

Daca e să mă gândesc la tradiție, atunci 8 Martie mă duce în copilărie. La masa bogată de sărbătoare la care eram prezente toate verișoarele, mamele și mătușile. Pe atunci mă interesau mai puțin felurile de mâncare, însa torturile și jeleurile colorate erau vedetele zilei 🙂 Obligatoriu făceam schimb de cadouri și multe fotografii, doar că nu cu telefonul mobil 🙂

Pe cât sunt de departe pe atât de mare este  nostalgia acelor vremuri! Însă din fericire, fetele rămase acasă păstrează până astăzi tradiția! Iar cu mine recuperează cu alte ocazii 🙂

Să aveți o sărbătoare și o viață frumoasă, dragi femei! Fiți curajoase și fericite alături de cei pe care îi iubiți și vă iubesc!

 

Foto: lepetitjournal.com, femeia.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s