Aza Onica: „Copilul născut prematur simte o durere enormă. Însă micuțul nu reușeste să plângă, doar suspină”

Cu trei ani și jumătate în urmă a născut prematur un copilaș, iar de atunci viața ei a luat o altă întorsătură. Experiența era de la sine dură, însă lipsa de informație și atitudinea cadrului medical au transformat-o în una si mai dificilă. Tocmai din acest motiv, Aza Onica, eroina mea de astăzi, a hotărât să deschidă o Asociație pentru ai ajuta pe cei cu experiență similară.

„A fost o perioadă  dură pentru mine. În primul rând, din cauza lipsei de informație, de comunicare a doctorilor. Nu există acea cultură la noi de a vorbi cu pacienții, astfel încât să nu-i frustreze. În acele momente, starea emoțională a mamei este vulnerabilă, însă nu dau dovadă de empatie. Nu generalizez. Îi înțeleg și pe ei. Lucrează mult și sunt obosiți. Sunt salariați la fel ca și ceilalți medici, dar cei care se ocupă de copiii născuți prematuri fac un lucru enorm.”

23561500_10213204436737951_1860110937603099726_n

Deși Aza trebuia să mai stea în spital până când copilul născut avea să cântărească două kilograme, nu a mai suportat starea emoțională de acolo și a  hotărât pe propria răspundere să meargă acasă. Astfel copilului i-a fost scoasă sonda gastrică, tubul care este trecut prin guriță în stomac, și a fost atașat la sânul mamei.

„Ajunși acasă l-am pus la sân. Am fost surprinsă de faptul, că deși cântărea puțin a reușit să ia pieptul. Laptele matern a fost ca o minune.  La scurt timp am adunat masa necesară pentru acea periodă.”

25507750_10213502549830592_73948042626797347_n

Pe parcurs a adăugat în alimentația copilului și laptele praf, însa a continuat să alapteze până ce băiețelul a împlinit trei ani și două luni.

„Noi promovăm alăptarea și dacă e posibil, cât mai îndelungată. Componența laptelui matern este cel mai de folos pentru sănătatea copilașilor. Ne dorim o bancă de lapte și suntem în căutarea sponsorilor pentru a o procura. De fapt, idea a adus-o în țară, Nelli Revenco, vicedirectoarea Institutului Mamei și Copilului.”

Aza Onica povestește că la noi nu se găsesc nici măcar obiectele necesare pentru bebelușii născuți mai devreme de termen. Iar până să existe Asociația copiilor nascuți prematur din Moldova „Vitae”, nimeni nu vorbea despre această problemă.

„Noi suntem glasul copilului prematur. Vrem să aducem la cunoștință că acești copii au nevoie de  obiecte ca și un copil născut la termen. Ei au nevoie de hăinuțe, scutece, biberoane, suzete etc. Mulțumim companiei  „Primul Sens” care a rămas emoționată de această situație. Astfel ne-a creat și donat hăinuțe speciale din țesătură bio pentru prematuri.”

23561451_1482029388517342_8505817958814059229_n

În doi ani de când activează Asociația, au reușit să organizeze mai multe seminare de infomare și de prevenire a riscului de naștere prematură.

” Este esențial ca mama să aibă grijă de sarcina ei.  Au fost cazuri când copilașii s-au născut de 500 de grame dar au rămas în viață datorită tehnicii avansate. Asta ne dorim și pentru Moldova. Noi am câștigat un grant de 5.500 de euro, din care am cumpărat 12 aspiratoare de secreție, bilitest. Astfel încât, atunci când li se măsoară bilirubina, copilașii să nu simtă durere. Această procedură este îndelungată și foarte stresantă pentru acești copilași. Tot din grant vor fi procurate cântare. Sper din proiecte să obținem și aparatajul necesar.

Lumea prematurilor o întelegi cel mai bine atunci când îi vezi. Eu simt durerea lor. Dacă un copil născut la termen se simte stresat că și-a schimbat mediul, el se adaptează usor. Însă la prematuri, mediul se schimbă mai devreme. El simte o durere enormă, doar că nu reușește să plângă. Doar suspină. Îi este foarte dureros cu masca de oxigen și sonda în gâtișor. Ieșind din burta mămicăi, unde era atâta dragoste, a ajuns direct într-un mediu agresiv. Îmi provoacă mare tristete și aș vrea ca lumea asta să-i întâlnească mai binevoitor. Să aibă tot de ce este nevoie pentru a învinge lupta pentru viață.”

12246697_10206983130489183_9034099272388403677_n

Asociația își mai dorește să îmbunătățească condițiile secțiilor de îngrijire a prematurilor. Mai ales că mamele și bebelușii petrec acolo până la trei, patru luni.

„În Moldova sunt doar două spitale dedicate acestui tip de problemă. Este o secție la Spitalul numărul 1, unde sunt îngrijiți copiii prematuri din Chișinău și Institutul Mamei și Copilului, unde sunt aduși nou născuții prematur din întreaga republică. Deși mama și bebelușul sunt spitalizați câteva luni, nu sunt condiții de trai. Aceste secții au nevoie de renovare. Am un vis, un bloc nou neonatologic pe teritoriul Institutului Mamei și Copilului. Iar acest bloc să fie absolut adaptat pentru copiii prematuri, nou născuți și mamele lor.”

23735963_254932288365878_6588060602223882644_o

Aza Onica face apel și la Diasporă pentru ai ajuta cu obiectele necesare unui copil născut prematur.

„Obiectele sunt esențiale. Ne-am dori și o ambulanță dotată pentru transportarea acestor micuți. Dacă avem un copil născut prematur la Sud, mașina trebuie să ajungă acolo, pentru al transporta la Chișinău. Iar dacă în același timp s-a născut altul la Nord, nu se reușește. Astfel starea copilului se poate agrava sau poate chiar să nu supraviețuiască.”

Conform statisticilor, în Moldova se nasc anual în jur de 2 mii de copii prematuri. Însă nu se știe care este rata mortalității acestora.  În mod normal, de la 25 de săptămâni, copilul  născut prematur ar trebui să fie salvat.

Îi mulțumesc Azei Onica pentru dedicație și munca depusă și îi doresc ca visul ei legat de maternitatea din Moldova să se adeverească.

Sănătate tuturor copilașilor din lume!

Foto: arhiva personală, Aza Onica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s